Ομιλία Θ. Καράογλου στη Βουλή για το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 - 2015»

Ομιλία Θ. Καράογλου στη Βουλή για το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 - 2015»

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

 

ΚύριεΠρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα για δεύτερη συνεδρίαση τομεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής για το 2012- 2015, μέσα σε έναπερίεργο πολιτικό κλίμα και κάτω από πρωτόγνωρες πολιτικές συγκυρίες. Θαπροσπαθήσω με αναφορά σε μερικά χαρακτηριστικά σημεία να μεταφέρω το γενικόκλίμα που επικράτησε χθες αλλά και σήμερα. Χθες, είχαμε σε ολόκληρη τη χώρατεράστια συλλαλητήρια διαμαρτυρίας, τα οποία έγιναν κυρίως για την αντιμετώπισητων κοινωνικών προβλημάτων αλλά και για την έκφραση οργής των πολιτών για τακοινωνικά προβλήματα που βιώνουν, όπως η ανεργία, φτώχεια κ.τλ.. Αλλάδιαμαρτύρονται για έναν ακόμα λόγο. Για να στείλουν το μήνυμα της οργής τωνΕλλήνων πολιτών για την εξαπάτηση που υπέστη ο ελληνικός λαός από τον κ.Παπανδρέου και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη προεκλογική περίοδο με τα γνωστά συνθήματα «ότιλεφτά υπάρχουν», ότι «θα δώσουμε αυξήσεις μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό σεμισθούς και συντάξεις» και ότι η Ελλάδα θα γίνει η «Δανία του Νότου». Ο κόσμοςείναι πολύ οργισμένος και έστειλε αυτό το μήνυμα οργής με την πρωτόγνωρησυμμετοχή του χθες σε αυτά τα μαζικά συλλαλητήρια.   

Ακόμα,χθες είδαμε μπροστά σε αυτά τα πρωτοφανή για τα ελληνικά χρονικά συλλαλητήριατη κατάρρευση της Κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός στη πρόταση του κ. Σαμαρά ναπαραιτηθεί και να προχωρήσουμε με μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, ανταποκρίθηκεαρχικά θετικά. Είδαμε στη συνέχεια, δυστυχώς για τη χώρα, τη «κωλοτούμπα» πουέκανε ο κ. Παπανδρέου. Υπό τις πιέσεις των κομματικών στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. καικάποιων Υπουργών οι οποίοι θα ήθελαν να παραμείνουν Υπουργοί, διότι γνωρίζουνότι αύριο μετά από τις εκλογές δεν θα παραμείνουν Υπουργοί. Έκανε λοιπόν αυτήτην περίφημη «κωλοτούμπα» και τελικά «άνθρακες ο θησαυρός». Πηγαίναμε γιακυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και μας προέκυψε, εάν συμβεί, διότι είναι συζητήσιμοεάν θα αντέξει μέχρι τέλος η Κυβέρνηση αυτή, ένας «μικρός» ανασχηματισμός.Συνεχίζοντας, θα ήθελα να πω, ότι σήμερα, βλέπουμε μια απέλπιδα προσπάθεια τουΠρωθυπουργού να «στήσει» μια νέα Κυβέρνηση. Είναι προφανές, ότι η Κυβέρνηση τουΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ήδη υπ' ατμόν. Ήδη, Χθες είχαμε τη ανεξαρτητοποίηση του κ.Λιάνη, σήμερα είχαμε τις παραιτήσεις δύο βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. των κ.κ.Φλωρίδη και Νασιώκα και έπεται η συνέχεια. Είναι συζητήσιμο και αμφίβολο, εάντελικά καταφέρει ο κ. Παπανδρέου να σχηματίσει Κυβέρνηση και εάν βεβαίως λάβειψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο.

ΟΥπουργός Οικονομικών ήδη αποχώρησε. Και δεν το λέω αυτό στη κυριολεξία επειδήδεν βρίσκεται στην αίθουσα, ήδη σηματοδοτεί την πλήρη οικονομική και παταγώδηαποτυχία της οικονομική πολιτικής της Κυβέρνησης και ήδη θεωρείτε«τελειωμένος». Το «κύκνειο άσμα» το ακούσαμε λίγο νωρίτερα στην ΕπιτροπήΟικονομικών, σε ό,τι αφορά την αιτιολόγηση της οικονομικής πολιτικής που άσκησεο ίδιος το τελευταίο 20μηνο. Επικαλέστηκε ότι ήταν «ανοικτός» και έκανε αρκετέςδιαρθρωτικές κινήσεις στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, σε ό,τι αφορά τη χθεσινήσυνεδρίαση που είχε ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Ελέγχου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (Κ.Τ.Ε.) σενέες προτάσεις. Αυτό και μόνο ενισχύει το επιχείρημα της Ν.Δ., ότι απλούσταταδεν έγινε η παραμικρή διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους ετέρους, με τουςδανειστές μας για το μεσοπρόθεσμο αυτό πλαίσιο και ότι υπήρχε η δυνατότητα ναπροχωρήσει σε μια ουσιαστική συζήτηση για αλλαγές στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμακαι σε μια επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Εάν τόσο εύκολα, με μια μόνο απλήσυζήτηση εντός των κοινοβουλευτικών διαδικασιών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προχώρησε σετέτοιες αλλαγές, για ποιο λόγο να μην πιστέψουμε, ότι θα μπορούσε μια Κυβέρνησηνα διαπραγματευτεί με ευνοϊκότερους όρους να πετύχει πολύ σημαντικότερεςαλλαγές.

ΗΚυβέρνηση λοιπόν, είναι φανερό ότι καταρρέει και είναι φανερό ότι στηδημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα αλλά υπάρχουν πάντα λύσεις. Και τη λύση μπορείνα δώσει μόνο ο ελληνικός λαός. Εκλογές λοιπόν τώρα θα ήταν το σημαντικότεροκαι η μεγαλύτερη προσφορά που θα μπορούσε να δώσει η απερχόμενη κυβέρνηση τουΠΑ.ΣΟ.Κ. στον τόπο μας.

Τώρα,σε σχέση τώρα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα Μνημόνιο ΙΙ, το γεγονός ότι μετά απόένα έτος εφαρμογής μιας συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής που υπαγορεύει το ΜνημόνιοΙ, ερχόμαστε στην ανάγκη να συζητήσουμε για το Μνημόνιο ΙΙ, αυτό αποδεικνύειτην παταγώδη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης και την παταγώδηαποτυχία της πολιτικής του Μνημονίου. Είναι γεγονός, ότι υπάρχει συνεχώς ηανάγκη για νέα μέτρα, αφού οι στόχοι του προηγούμενου Μνημονίου δενεπιτεύχθηκαν. Δυστυχώς για τη χώρα, το τονίζω αυτό και για τους Έλληνεςπολίτες.

Τοέλλειμμα, αντί να είναι 9,4 πήγε στο 10,5, η ύφεση αντί να είναι στο 3% έφτασεστο 4,5% και μάλιστα το τελευταίο τρίμηνο του 2010, ξεπέρασε το 7%. Όλοι οιστατιστικοί δείκτες οδηγούν στη παταγώδη αποτυχία του Μνημονίου Ι. Φέτος, ηΚυβέρνηση είναι αναγκασμένη να λάβει μέτρα για 21 δις ευρώ, για να μειώσει τοέλλειμμα μόνο κατά 6.5 δις ευρώ. Αυτό συμβαίνει, εξαιτίας της βαθιάς ύφεσηςστην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία, εξαιτίας της εξάντλησης τηςφοροδοτικής ικανότητας των ελλήνων πολιτών και των ελληνικών επιχειρήσεων,γιατί έχουμε οδηγηθεί σε αυτό το σημείο που έλεγε και ο αείμνηστος Πρωθυπουργόςκαι Ακαδημαϊκός ο κ. Ζολώτας «  οι φόροισκοτώνουν τους φόρους».

Δυστυχώςόμως, μελετώντας το Μνημόνιο ΙΙ, το οποίο κινείται στα ίδια πλαίσια, μπορούμενα κάνουμε τη διαπίστωση και την επισήμανση ότι το Μνημόνιο ΙΙ θα αποτύχει.Πρώτον, γιατί είναι βασισμένο στην ίδια «συνταγή» της «φορομπηχτικήςπολιτικής». Έχουμε για πρώτη φορά κεφαλικό φόρο, χαράτσι σε όλα τα φυσικάπρόσωπα από 1% έως 3%. Έχουμε την κατάργηση του συνόλου των φοροαπαλλαγών,έχουμε τη αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, έχουμε την αύξηση των τελών κυκλοφορίας.Η ίδια πολιτική ως προς τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι οποίες είναιοριζόντιες, άδικες και κοινωνικά ανάλγητες. Πλέον, δεν μιλάμε για την κοινωνίατου 1/3 του συνόλου, που τέλος πάντων είναι φτωχοί  και μόνο τα 2/3 κατορθώνουν να επιβιώνουν,όπως εξελίσσονται τα πράγματα, θα οδηγηθούμε σε μια κοινωνία 50-50, όπου οιμισοί θα είναι φτωχοί και οι άλλοι μισοί θα παλεύουν για να επιζήσουν. Ακόμη,θα αποτύχει το Μνημόνιο ΙΙ, γιατί δεν προβλέπει κανένα απολύτως μέτρο για τηνανάπτυξη. Τη στιγμή που η ύφεση ξεπερνά το 6%, το τελευταίο τρίμηνο του 2010,ξεπέρασε το 7% και επίσης, ξεπερνά το 7% το πρώτο τρίμηνο του 2011, δυστυχώςδεν υπάρχει απολύτως κανένα μέτρο για την ανάπτυξη.

Τέλος,το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο θα αποτύχει, γιατί στέλνει αντιφατικά μηνύματα.Χαρακτηριστικά σταχυολογώ μερικά από αυτά. Καταργεί το «πόθεν έσχες» σταακίνητα και αυτό είναι σωστό μέτρο, διότι μας ενδιαφέρει να τροφοδοτηθεί μερευστό η αγορά, από την άλλη πλευρά, επιβάλλει νέες έκτακτες εισφορές σταακίνητα. Τι θα κάνει λοιπόν κάποιος; Θα επενδύσει τα χρήματά του σε ακίνητα-στην «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας που είναι ο κατασκευαστικός τομέας-με τη κατάργηση του «πόθεν έσχες»; Όταν από την άλλη πλευρά, επιβάλλονται νέεςέκτακτες εισφορές; Ζητά την κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου το οποίο είναιένα σωστό μέτρο, όμως από την άλλη πλευρά, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Κυβέρνησή του δεναναφέρει για τη κατάθεση του νομοσχεδίου για το «πόθεν έσχες» της Ν.Δ. όλωνόσων διετέλεσαν υπουργοί, υφυπουργοί, πρωθυπουργοί, αρχηγοί κομμάτων από το1974 μέχρι σήμερα. Επιδιώκει τις ιδιωτικοποιήσεις, το οποίο επίσης είναι ένασωστό μέτρο, αλλά παράλληλα, στέλνει αντιφατικό μήνυμα αυξάνοντας τη φορολογικήεπιβάρυνση των επενδύσεων.

Είναιλοιπόν κατανοητό, ότι για τους συγκεκριμένους λόγους το μεσοπρόθεσμο πλαίσιοοδηγείται στην αποτυχία. Θα μου πείτε, δεν υπάρχουν θετικά στοιχεία; Βεβαίωςκαι υπάρχουν και είναι χαρακτηριστικό της παράταξής μας να μην μηδενίζει τηνόποια προσπάθεια και να επισημαίνει τα όποια θετικά υπάρχουν. Άλλωστε, αυτόκάνουμε εδώ και 20 μήνες, όπου προσερχόμαστε με καλή θέληση στη Βουλή, συζητάμεόλα τα νομοσχέδια, άρθρο προς άρθρο αναλυτικά και έχουμε ψηφίσει πολλά απόαυτά. Στα άρθρα που δεν έχουμε ψηφίσει, λέμε που συμφωνούμε και που διαφωνούμεκαι όταν διαφωνούμε, λέμε σε τι διαφωνούμε και καταθέτουμε τη δική μαςεναλλακτική πρόταση.

Λέωλοιπόν, ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία. Για παράδειγμα, το θέμα τωνιδιωτικοποιήσεων. Αλλά ιδιωτικοποιήσεις τις οποίες δυστυχώς, εμείς «σπρώχνουμε»τη Κυβέρνηση να προχωρήσει, διότι η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα.Συγκεκριμένα, για να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση κάποιων κομματιών της ΔΕΗ,θα πρέπει να πάρει άδεια από το ίδιο το ΠΑ.ΣΟ.Κ., -το «βαθύ» κράτος τουΠΑ.ΣΟ.Κ.-, δηλαδή τον κ. Φωτόπουλο. Για να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση τηςΕΥΑΘ, θα πρέπει να πείσει τον κ. Μαγκριώτη, ο οποίος πρωτοστατούσε στιςκινητοποιήσεις εναντίον της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Για να ιδιωτικοποιήσει ταλιμάνια, θα πρέπει να πείσει καταρχήν τον Πρωθυπουργό που κατέφθανε στο λιμάνιτου Πειραιά και έλεγε ότι δεν πρόκειται να έρθουν οι Κινέζοι στην Ελλάδα καιβεβαίως, τον κ. Καστανίδη, τον κ. Μαγκριώτη, την κυρία Αράπογλου, οι οποίοιέριξαν τα κάγκελα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση.Θα πρέπει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις και όχι σε «ξεπούλημα». Διότι, εγώδεν μπορώ να διανοηθώ ότι είναι σωστή η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, η πώληση του10% του ΟΤΕ με 8 ευρώ ανά μετοχή, όταν πριν από 20 μήνες πουλήθηκε με 28 ευρώανά μετοχή και λέγατε ότι αυτός είναι λόγος για ειδικό δικαστήριο. Είναι σωστότο ζήτημα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και τονίζουμεχαρακτηριστικά τη λέξη «αξιοποίηση» και όχι «ξεπούλημα», γιατί δεν πουλάς ότανπαρατηρείται ύφεση στην αγορά.